Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
3842
View
24
Reply

Tips Agihan Pemberian Duit Raya 2016 Mengikut Kategori Umur

[Copy link]

Author: CARI-HBZ       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-6-2016 03:08 PM | Show all posts |Read mode
Oleh : Dean BZ




Tinggal lebih kurang dua minggu sahaja lagi untuk seluruh umat Islam menyambut Hari Raya Aidilfitri.


Sudah pastilah bila tiba sahaja hari raya, kanak-kanak merupakan insan paling gembira dan tak sabar menanti hari yang penuh gembira ini kerana bakal menjalankan "projek kumpul duit raya".


Jadi, ibu bapa dan orang dewasa lah yang akan pening mengira bajet duit raya memandangkan kanak-kanak zaman sekarang terlalu "demand". Bila bagi duit raya sikit, balik rumah habis dicanang pada keluarganya.


Tak mengapa, usah pening-pening kerana kami kongsikan kepada anda cara pemberian duit raya yang selayaknya untuk tahun 2016. Tips ini mula viral beberapa hari lepas dan mungkin sangat bermanfaat pada kita.



Kredit foto : thestar.com.my





AGIHAN PEMBERIAN DUIT RAYA 2016 MENGIKUT KATEGORI UMUR BAGI SELURUH TANAH MELAYU DAN KAWASAN SEWAKTU DENGANNYA.


0 - 11bulan= RM5/seorang


1thn-5thn=RM2/seorang


6thn-12thn=RM2/seorang


13thn-17thn=RM2/seorang


18thn keatas=Tidak Layak


Anak sendiri tak kira umur= RM20 keatas


Anak buah/sedara mara= RM5 kebawah


Anak jiran/kawan2=RM2 kebawah




Tidak perlulah membazir wang terlalu banyak hanya untuk membahagiakan hati orang lain, bagi ikut kemampuan sahaja asalkan niat kita ikhlas. - CARI Infonet.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2016 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Setuju..
Akan dipraktikkn raya kelak
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2016 04:27 PM | Show all posts
sorry...tahun ni  i bg kuih raye sj....
take it or leave it!....ahahahhahaha
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2016 04:54 PM | Show all posts
Punah---budak dulu no angel, tapi duit habis untuk benda sia-sia jenis okay sahaja---makan benda merapu, etc---budak sekarang dapat duit--pegi cyber cafe main game sampai pagi----atau ada advance main game lip lap lip lap letak duit punya ==pakai smartphone
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2016 07:03 PM From the mobile phone | Show all posts
bg jelah sekadar mampu. raya setahun sekali je pon. anggap jelah sedekah. murah rejeki kan. seronok tau tgk derang hepi dpt duit raya.
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2016 07:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Mujur anak2 sedara/sepupu  yg kecik x ramai. Minggu dpn gi bank tuka duit. Tahun lepas tukar RM300 dia bagi note RM1 semua mmudahkan keja aku agih2 dlm sampul
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2016 07:53 PM | Show all posts
aku  dah lama  bagi duit raya ikut umur budak2.......tapi sebelum tu aku paksa dia orang makan sikit kuih, tak pun minum air  sikit sbb byk lagi rumah nk pergi.

yg bestnya tiap raya tak pernah miss dpt duit raya dari semua anak buah yg bekerja.  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2016 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Hahaha menarik utk dicuba thn ni..lebih ekonomik..
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2016 08:36 PM | Show all posts
i nak buat sistem cabutan bertuah
klu bertuah dpt 5 hinggit...klu x.....dapatlah sila cuba lagi tahun hadapan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2016 10:02 PM | Show all posts
Setahun skali jer bg duit raya kat anak sedara... so bg ler lebih sikit...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2016 05:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku tak galakkan minta duit raya.kalau mampu  bg.sbb didik anakkan dari kecil.banyak budak skrg biadap,budak2 raya rumah mil aku,,dia bg rm2..alah rm2 je.aku cakap je kalau tak nak bg acik balik duit tu.

Aku masa tak da anak perhati je ipar aku dok bg budak2 rm20 sorang,bila dia gawat ekonominya,anak sedara mula rungut.Ala rm5?yg memberi tak salah sbb kalau bkemampuan apa salah lebih.tp kita sebagai org tua dr awal kena didik raya ni bukan sbb duit kalau tak lahirlah kanak2 mulut cabul.nasib aku mak aku titik mulut awal2 dlu sbb suka periksa bape org bg,bila dia marah baru paham knp.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2016 05:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku bg je bape yg mampu... anak2 buah sdars2 aku bagi lebij sket sambil bg nasihat simpan menabung tok masa depan.. jgn beejoli je... ye lah. Kita dulu pon dapat duit raya sampai beribu... apa salahnyaaa kita lak yg memberi tok anak2 kita.. sedekah dan mengucikan harta juga tuu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2016 10:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Sorry budak2..tahun ni ekonomi gawat...takdak duit raya dari aku..(peduli hapa orang nak kata)
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2016 10:40 AM | Show all posts
AbukRokok replied at 21-6-2016 08:36 PM
i nak buat sistem cabutan bertuah
klu bertuah dpt 5 hinggit...klu x.....dapatlah sila cuba lagi tah ...

rasa cam nak try buat sistem cabutan bertuah ni
tapi takut pulak jadi bualan mulut ke mulut
kang sampai jumpa raya tahun depan tak habis mengata aku
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2016 11:38 AM | Show all posts
tahun lepas aku dah bagi ikut umur, konsep family aku terbalik, makin tinggi belajar makin banyak isi

tapi tahun ni gawat, bagi flat rate je semua.

yang anak sepupu/jiran aku bagi rm2

yang kutu langau datang sebab nak duit raya aku bagi rm1 je..lantak kome la

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2016 12:01 PM | Show all posts
biasa bg kat anak2 buah thn lpas rm20..thn ni kurg sket sejajar dgn penambahan sepupu2 korg...rm10 sudah..anak sendiri rm50 sorg...mak rm 150...makcik2 tong2 dgn siblings sorg rm100...

dulu adik aku penah kena marah dgn arwah abah..sbb ada org hulur sampul adik aku xmo amik...lpas kena marah bru nk amik...abah ckp amik je xkisah nilai berapa dan walaupun nmpk org tu miskin...so kat anak2 pun sama..sape bg dorg amik bg aku simpan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2016 02:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Selama ni bg ikut umo..sampai la da dpt kje br xde duit raya
Tp tahun ni gawat..so bg flat rate je..
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2016 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
dulu, arwah abg kpd nenek aku pernah bagi 30sen sbb dorang org susah..sampai skrg aku ingat bini dia mcm malu sbb arwah bagi 30sen je..tapi aku tau niat arwah mmg nak bersedekah..

tapi selalu gak aku jumpa, klu anak org kaya bagi lebih tpi klu anak org susah, sikit pulak bagi..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2016 06:57 AM From the mobile phone | Show all posts
pernah tahun sblm ni tak bg lgsg duit raya sbb gawat... InsyaAllah tahun ni bagi tp ala kadar ikut kemampuan... acik pon xde baju raye, inikan nk mewah2 kan kome dgn duit raya koyan2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2016 08:00 AM | Show all posts
bebudak yg pakai hp lagi canggih dari iols, iols tak bagi
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.126044s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list