Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
4718
View
165
Reply

"Tak Salah Nyanyi 'Negaraku' Dalam Bahasa Lain" - RPA Padam Status, Pandangan Ditolak Ramai

[Copy link]

Author: Lilrose       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-12-2019 12:12 PM | Show all posts |Read mode
Negara dikecohkan dengan nyanyian lagu kebangsaan Negaraku dalam bahasa Mandarin dan Arab, baru-baru ini.


Insiden itu mencetuskan pelbagai reaksi rakyat Malaysia, malah ia turut mendapat perhatian Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.




Kredit foto: Twitter




Baginda menerusi Twitter meluahkan pendapatnya berhubung isu itu.


Katanya, tidak menjadi kesalahan untuk menyanyikan lagu kebangsaan dalam bahasa lain selagi ianya dinyanyikan dengan penuh semangat patriotisme.




Kredit foto: Sinar Harian/Twitter




"Bagi saya, lagu kebangsaan kita 'Negaraku' dengan rasminya dinyanyikan dalam bahasa Melayu 'bahasa kebangsaan' kita.

"Tetapi, tidak salah kalau dinyanyikan dalam bahasa Cina, Arab, hindi, tamil, Inggeris dan lain-lain asalkan ia dinyanyikan dengan penuh semangat patriotik dan kebanggaan," tulisnya.


Namun, tidak ramai boleh menerima pendapat peribadi banginda itu.




Kredit foto: Twitter




Bagaimanapun, entri Tunku Azizah itu sudah dipadam dipercayai untuk mengelak daripada menjadikan isu berkenaan semakin besar. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 12:38 PM | Show all posts
mohon RPA kurangkan main burung biru di alam maya yer...keeping it classy is way much better for you.....Ampun Tuanku
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa yg aku tau akta LAGU KEBANGSAAN 1968 TIDAK BOLEH DIUBAH.

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
RPA nak nampak adil sesama rakyat tapi tak perlu kot nak usik isu tentang MELAYU atau perlembagaan. Ampun Tuanku... hanya pendapat patik...
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 12:52 PM From the mobile phone | Show all posts


Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 12:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Istana Negara ni memang tak ada PR team eh? Memang lantak pi lah nak tulis komen apa?

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Mohon RPA tidak maen twitter lg.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 01:09 PM From the mobile phone | Show all posts
lobaicai semua ni dah melampau derhaka pada raja
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 01:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Len kali xyah komen isu2 sensitip ..baik twit2 sal resepi mkanan..xdela org kecam
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Lollipop111 replied at 9-12-2019 01:03 PM
Mohon RPA tidak maen twitter lg.

Dia sejenis ketagih main twitter. Berapa kali dah acah-acah deactivated pun tetap join balik.

Royal families lain pun ada je guna social media macam british royal family tu, tapi nampak okay and regal lah apa yang mereka post. Dapat kat RPA ni semua benda nak komen & ulas... kalau ulas yang bernas & cerdik tak apa lah jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak terkata patik.  
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Hahahahahahahahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 01:18 PM | Show all posts
Lagu kebangsaan mesti dinyanyikan dalam bahasa kebangsaan. Lagu kebangsaan adalah lambang kedaulatan sesebuah negara. Ia mesti dinyanyikan dengan betul dan cara yang hormat. Bukan lagu komersial untuk hiburan boleh tukar2 bahasa ikut sedap penyanyi  dan telinga pendengar.

Setiap rakyat Malaysia yg cintakan negara akan menghormati lagu dan bendera nasional. Kecuali orang tu pengkhianat, berhati busuk suka buat provokasi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Singapore yg kiasu tu pun national anthem dalam bahasa melayu..
Majulah Singapura..
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 01:44 PM | Show all posts
Attention seeker.....Ampun Tuanku, sembah patik harap diampun
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 01:50 PM | Show all posts
Wajib sebagai warganegara kena tahu bahasa kebangsaan... so patut nya isu nak bagi faham lagu negaraku is nonsense

Anyway RPA patut elakkan lah komen isu2 kontroversi.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 01:51 PM | Show all posts
JamilBinAbu replied at 9-12-2019 05:11 AM
Dia sejenis ketagih main twitter. Berapa kali dah acah-acah deactivated pun tetap join balik.

...

bosan sebenarnya jadi Raja / Sultan ni . takde kawan nak menyembang. nak keluar jalan2 bodyguard hurung.nak makan laksa pun kena ikut protokol. kalau tengok cara sembang kat youtube mmg tak ikut protokol. lebih pada biasa2.

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Better diam kut..
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 01:56 PM | Show all posts
Minami2013 replied at 9-12-2019 05:50 AM
Wajib sebagai warganegara kena tahu bahasa kebangsaan... so patut nya isu nak bagi faham lagu negara ...

Duduk Malaysia 60 tahun tak reti bahasa melayu - i is OKDuduk Malaysia 60 tahun vacancy bahasa cina   - still OK
Duduk Malaysia 60 Tahun bwk dog dlm pasaraya - Hmmm OK
Duduk Malaysia 60 Tahun bwk abu chin peng - Wait. What ???
Duduk Malaysia 60 Tahun lagu negaraku bahasa cina - tu kurang ajar namanya.

i sempat screenshot satu ads fb company ni tu hari. masa tu Sultan pahang sudah jadi YDPA.
yang company tu pergi guna gambar sultan Kelantan ( previous YDPA )
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2019 01:59 PM | Show all posts

7 baris..dan 17perkataan..
bukan sush nk sebut dan hafal pun..
tp yg pelik..knapa 1 bangsa tu jer yg asik2 kontroversi psl bahasa,bendera dll..

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.111860s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list