Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
9464
View
179
Reply

[Tempatan] DJ radio Hitz Sarawak digantung tugas lepas persenda cara sebutan bahasa Inggeris. #2, “Saya bangga jadi cikgu” – Cikgu Rafidah

[Copy link]

Author: EJALTI       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-2-2021 10:59 PM | Show all posts |Read mode
Edited by EJALTI at 19-2-2021 03:02 PM

DJ radio Hitz Sarawak digantung tugas lepas persenda guru

https://www.malaysiakini.com/hiburan/563627

Diterbitkan 19 Feb 2021, 7:32 pm



Seorang penyampai radio digantung tugas selepas memuat naik video menggunakan aplikasi TikTok mempersenda cara sebutan bahasa Inggeris seorang guru wanita.

Pengurus Besar Astro Radio East Malaysia, Hafiz Nizamuddin, berkata pihaknya memandang serius kejadian yang berlaku selain memohon maaf atas perilaku "buruk" DJ terbabit.

“Kami memohon maaf atas sikap buruk seorang daripada penyampai radio kami berhubung video yang menjadi tular baru-baru ini.

“Kami akan melancarkan siasatan dalaman berhubung isu berbangkit.

"Pada masa sama, penyampai radio terbabit akan digantung tugas,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Terdahulu, DJ Yusuf atau nama penuhnya Muhammad Yusuf Shukri membuat satu video sebagai respons kepada sebutan bahasa Inggeris guru wanita sambil memaparkan reaksinya ketawa berdekah-dekah.

Video tersebut mencetuskan kemarahan netizen dengan segelintir daripada mereka mendesak stesen radio Hitz Sarawak memecat segera DJ Yusuf.

Namun, segelintirnya pula meminta Yusuf tidak dipecat sebaliknya menggesa dia memohon maaf secara terbuka.

Yusuf, 29, bagaimanapun sebelum itu sudah menurunkan video berkenaan selepas teruk dikecam melalui Twitter dan platform lain media sosial.

Menurut Hafiz lagi, sebagai sebuah badan penyiar pihaknya komited untuk menyampai dan menghiburkan pendengar.

“Hitz komited untuk menghiburkan dan memberi maklumat kepada rakyat Malaysia,” katanya.

Sementara itu, Yusuf meminta bantuan secara terbuka agar dia dapat dihubungkan dengan guru berkenaan untuk membolehkannya memohon maaf atas sikap yang dipamerkan.

“Perkara pertama adalah saya dengan seikhlas hati memohon maaf kerana mempersenda guru terbabit.

“Ia langsung tidak lucu dan saya tak boleh menjadikan ini sebagai alasan untuk membenarkan sesuatu sikap buruk.

“Ia satu sikap saya yang amat biadab dan untuk itu saya mahu memohon maaf secara peribadi kepada dia dan keluarganya.

“Saya juga ingin memohon maaf kepada semua guru-guru yang tersinggung selepas menonton video yang saya hasilkan,” katanya.




Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 19-2-2021 11:01 PM | Show all posts
“Saya bangga jadi cikgu” – Cikgu Rafidah

https://www.kosmo.com.my/2021/02 ... ikgu-cikgu-rafidah/

Oleh NUR HUDA MUSA
19 Februari 2021, 8:03 pm


Rafidah turut memuatnaik sekeping gambar yang menunjukkan dirinya sedang bersiaran di saluran televisyen DidikTV.

PETALING JAYA – Saya bangga jadi guru.

Itu luahan seorang guru wanita yang dijadikan bahan jenaka seorang penyampai radio yang tular baru-baru ini.

Guru tersebut, Rafidah Rahmat, melalui satu hantaran Facebook peribadinya berkata, dia bagaimanapun mengakui kelemahan yang berlaku semasa mengajar.

“Semoga dipermudahkan segala urusan dan kesulitan yang berlaku buat diriku dan semua rakan muka buku (Facebook).

“Saya akui kelemahan yang berlaku dan bersedia untuk belajar dan memperbaikinya. Saya bangga jadi guru,” katanya.

Status guru tersebut telah mencuri perhatian ramai dan rata-rata netizen memberi kata-kata semangat.

Tinjaun Kosmo! di ruang komen juga mendapati, netizen turut menasihati Rafidah supaya tidak menghiraukan kata-kata kecaman selain turut berterima kasih kepada guru berkenaan.

Terdahulu, seorang penyampai radio Hitz FM Sarawak, Yusuf Shukri, digantung tugas selepas video dia mentertawakan guru tersebut yang sedang mengajar melalui saluran televisyen DidikTV mendapat kecaman hebat. – K! ONLINE

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2021 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Alahai bingai sungguh...Aku rasa budak setan ni subjek lain dia bingai
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2021 11:04 PM | Show all posts
Padan muka....tunjuk lagik kebodohan bingai tolol tuh kat TikTok...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2021 11:09 PM | Show all posts
Mmg kurang ajar sgt2 lah cara dia tu. Bukan tak blh kritik, tp tu kan cikgu tgk pun tahu dia tak fasih sgt ckp english n buat presentation depan camera. Bagilah constructive criticism bukannya ko hina dia. Klu yg mcm makcik rina harun tu aku mmg tak kesian sbb dah g belajar kat us cv gemparrrr kan main nak tulis study kat US sekali ckp hauk dahlah salah guna kedudukan dgn pesen designer mekap retis dtg opis kpm photoshoot bagaiii kat ofis kpm.
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2021 11:10 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2021 11:16 PM | Show all posts
X pasal2 kena gantung tugas...lain kali beringat sebelum nk persendakan org
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2021 11:22 PM | Show all posts
Penyampai radio biadab digantung tugas

https://www.kosmo.com.my/2021/02 ... ab-digantung-tugas/

Oleh NUR HUDA MUSA
19 Februari 2021, 6:17 pm



Seorang penyampai radio digantung tugas selepas memuat naik video menggunakan aplikasi TikTok mempersenda cara sebutan bahasa Inggeris seorang guru wanita.

Pengurus Besar Astro Radio East Malaysia, Hafiz Nizamuddin, berkata pihaknya memandang serius kejadian yang berlaku selain memohon maaf atas perilaku "buruk" DJ terbabit.

“Kami memohon maaf atas sikap buruk seorang daripada penyampai radio kami berhubung video yang menjadi tular baru-baru ini.

“Kami akan melancarkan siasatan dalaman berhubung isu berbangkit.

"Pada masa sama, penyampai radio terbabit akan digantung tugas,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Terdahulu, DJ Yusuf atau nama penuhnya Muhammad Yusuf Shukri membuat satu video sebagai respons kepada sebutan bahasa Inggeris guru wanita sambil memaparkan reaksinya ketawa berdekah-dekah.

Video tersebut mencetuskan kemarahan netizen dengan segelintir daripada mereka mendesak stesen radio Hitz Sarawak memecat segera DJ Yusuf.

Namun, segelintirnya pula meminta Yusuf tidak dipecat sebaliknya menggesa dia memohon maaf secara terbuka.

Yusuf, 29, bagaimanapun sebelum itu sudah menurunkan video berkenaan selepas teruk dikecam melalui Twitter dan platform lain media sosial.

Menurut Hafiz lagi, sebagai sebuah badan penyiar pihaknya komited untuk menyampai dan menghiburkan pendengar.

“Hitz komited untuk menghiburkan dan memberi maklumat kepada rakyat Malaysia,” katanya.

Sementara itu, Yusuf meminta bantuan secara terbuka agar dia dapat dihubungkan dengan guru berkenaan untuk membolehkannya memohon maaf atas sikap yang dipamerkan.

“Perkara pertama adalah saya dengan seikhlas hati memohon maaf kerana mempersenda guru terbabit.

“Ia langsung tidak lucu dan saya tak boleh menjadikan ini sebagai alasan untuk membenarkan sesuatu sikap buruk.

“Ia satu sikap saya yang amat biadab dan untuk itu saya mahu memohon maaf secara peribadi kepada dia dan keluarganya.

“Saya juga ingin memohon maaf kepada semua guru-guru yang tersinggung selepas menonton video yang saya hasilkan,” katanya.
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2021 11:26 PM | Show all posts
nah siapa nak tengok...




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2021 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Tapi English orang Kuching meols Tak nafikan better berbanding English orang Kajang

Haaaaaaa

Sebab diorg ada kelas Bible dan English import dari luar negara.
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2021 11:32 PM | Show all posts
gila nak jadi influencer sampai melangkau batasan... banyak kes.. kalau luar negara prank sampai cederakan orang dan diri sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2021 12:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by notM at 20-2-2021 12:07 AM

Tapi memang sebutan Sheols teruk sangat....Masa buka caption di YouTube...Womb jadi Room..time up jadi thumbs up...nine months jadi nice month.

Lagi satu orang Putih mana ada sebut beralun, berlenggok macam tu....diorg sebut tegas, jelas dan sweet....haaaa

Adverb diucap dengan intonasi tak beralun Dan Tak panjang..
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2021 12:19 AM | Show all posts
Serabut nya video tu. Yang ketawa serabut, yang teacher pun serabut.
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2021 12:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Padan mukaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2021 12:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku pon rase keamanan jiwe aku terganggu dengan alunan sora cekgu ni..
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2021 12:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah tiba musim dj2 radio bangang kena gantung ke ni
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2021 12:28 AM From the mobile phone | Show all posts
notM replied at 20-2-2021 12:02 AM
Tapi memang sebutan Sheols teruk sangat....Masa buka caption di YouTube...Womb jadi Room..time up ja ...

Dikdum, it's supposed to be "time's up" or "time is up". Bkn time up, ye.

Ckp beralun ni bergantung kpd lokaliti. Ni stail org melayu mesia ckp. Stail omputih ada byk: ada yg beralun, ada yg tak.
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2021 12:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by notM at 20-2-2021 01:30 AM
Tinot7 replied at 20-2-2021 12:28 AM
Dikdum, it's supposed to be "time's up" or "time is up". Bkn time up, ye.

Ckp beralun ni bergan ...


Adverb Tak disebut beralun....sebab word tu x panjang.

Then sepatut just say then....Tak perlu Theeeeennnnn,

Such a waste of time and energy untuk stress pada word 'Then'..in fact Tak perlu pun
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2021 12:40 AM From the mobile phone | Show all posts
notM replied at 20-2-2021 12:39 AM
Adverb Tak disebut beralun....sebab word tu x panjang.

Then sepatut just say then....Tak perlu  ...

Itu stail dia ckp, stail yg ramai org iols pernah tgk buat cenggini. Hang tak pernah ke masuk pertandingan bercerita dlm BM, dikdum?
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2021 12:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 20-2-2021 12:28 AM
Dikdum, it's supposed to be "time's up" or "time is up". Bkn time up, ye.

Ckp beralun ni bergan ...

Khennn. Itu blom dgr lagi kalo org Siam ckp English. Lg lah obvious lenggok Thai nye
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list