Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
123Next
Return to list New
5503
View
54
Reply

Mila Jirin bergambar dengan durian, tak buang pekerja tapi terpaksa potong gaji

[Copy link]

Author: Raline       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-6-2021 03:07 PM | Show all posts |Read mode
Mila Jirin tak buang pekerja tapi terpaksa potong gaji





Mila kini turut menjual durian Balik Pulau selain nasi arab.




Kuala Lumpur: Penyanyi yang juga ahli perniagaan, Mila Jirin, 34, mengakui dia terpaksa membuat pemotongan gaji kepada pekerjanya ketika ini bagi memastikan kelangsungan bisnesnya dapat bertahan dan diteruskan.


Mila dihubungi berkata dia bagaimanapun bersyukur kerana masih mampu mengekalkan kira-kira 100 orang pekerja untuk terus berkhidmat dengan syarikatnya meskipun kini berdepan kemelut kewangan.


"Alhamdulillah, saya bersama suami, Isz Mustapha bersyukur kami masih dapat mengekalkan kesemua pekerja meskipun sukar. Walaupun ada pekerja yang terpaksa kita membuat pemotongan gaji mereka bagi memastikan sama-sama bertahan dalam syarikat.


"Tapi, hingga kini dengan apa yang berlaku sekarang ia tidak mematahkan semangat kami semua untuk terus berusaha membantu syarikat dan juga membantu pendapatan masing-masing sehingga perancangan pelan pemulihan kerajaan nanti," katanya kepada Harian Metro.


Menurut Mila atau nama sebenarnya Norsyarmilla Jirin, dia juga akur apabila kerajaan memaklumkan industri sektor sosial akan mula dibenarkan beroperasi sekitar hujung tahun ini pada November atau Disember.


  



"Jadi, saya di Bizmilla semestinya kena membuat perancangan teliti untuk menghadapi tempoh dalam beberapa bulan lagi sekitar enam bulan ini bagi kami cuba bertahan sedaya yang mampu.


"Buat masa sekarang, kita di Bizmilla giat memasarkan produk makanan seperti nasi arab, kek dan pastri termasuk durian Balik Pulau yang diambil terus dari Pulau Pinang kerana sudah musim dan dijual di Puchong, Selangor," katanya.


Mila berkata apapun dia memohon doa supaya pasukan kerjanya terus bertahan. Malah, ujarnya dia juga berterima kasih kepada semua pelanggan setia Bizmilla yang tidak putus memberi sokongan dan kata-kata semangat kepadanya.


"Sejujurnya, sekarang saya dan suami bersama pasukan pekerja kami cuba cekal menghadapi dugaan ini, membuat apa saja yang termampu dan apa saja yang Allah hadirkan rezeki tanpa banyak berfikir.


"Saya yakin dengan hikmah yang Allah sediakan buat kita semua di sebalik dugaan besar Covid-19 ini. Harapan saya, semoga kita akan menang dalam peperangan pandemik ini dan seteruskan mendapat semula kehidupan lalu kita yang dirindui," katanya.


Lebih setahun berhadapan situasi penularan Covid-19 yang melanda negara sejak tahun lalu, Mila berkata perjuangan kita semua belum selesai. Katanya, semoga kita terus kuat dalam menghadapi perjuagan ini.


Sumber:https://www.hmetro.com.my

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-6-2021 03:23 PM | Show all posts
hmmm bosan nya
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Klu mila yg bisnes gah... Satu evenvje dh ratusan ribu... rumah banyak.. pun rasa terkesan..apatah lagi lopak kan.... lopak ada ke rumah 10 bijik..

Tapi beza mila dulu takde bepoya2 ke obersea rasanya.. milan paris semua tu bukan life dia.. harap saving banyak laa..
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 03:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Kadang kadang aku pikir ye2 pon ade.   Program subsidi upah tu ko apply la btl2..  Klu majikan pandai spnjg pkp ni kos majikan seolah2 hire pekerja free ok,  1200 srg subsidi upah tu. Rata2 gen worker mmg itu pon gaji drg.
Tah2 lbh jimat klu slma ni drg gji daily..  Apply tu ko taruk nama dpt la penuh walopon bdk tu dtg 5 hr je.  Ko dpt 1200 tp byr bdk 5hr.  Majikan yg pndai lg lncar survive sbb duit labour krjaan byr,  drg cari utk cover lain2 overhead.


Lps tu ada program penjana tu..  Hire bdk gji 1500 tu pon kerajaan byr.  Cuma kne bkk vacancy tu melalui future job tu..  
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 03:38 PM | Show all posts
Warehouse bizmilla ni belakang rumah aku je. Klu dia jual durian kawasan ni jgk, makin sesak la nampaknya. Dah la gerai yg dok ada skrg ni pun bukan main famous orang dok datang beli
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 03:47 PM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 21-6-2021 03:38 PM
Warehouse bizmilla ni belakang rumah aku je. Klu dia jual durian kawasan ni jgk, makin sesak la namp ...

Ni yang dekat-dekat dengan DHL tu ke? Yang nampak dari tepi highway tu
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 03:49 PM | Show all posts
lazim replied at 21-6-2021 03:38 PM
Kadang kadang aku pikir ye2 pon ade.   Program subsidi upah tu ko apply la btl2..  Klu majikan panda ...

Untuk PKP 3.0 ni. Ada ke ke subsidi upah dari perkeso tu. Terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 04:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Ina_pk replied at 21-6-2021 03:49 PM
Untuk PKP 3.0 ni. Ada ke ke subsidi upah dari perkeso tu. Terima kasih

rsenye cume sebln je.
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 04:16 PM | Show all posts

Terima kasih. Dah masuk web perkeso tadi
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 04:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Ina_pk replied at 21-6-2021 03:49 PM
Untuk PKP 3.0 ni. Ada ke ke subsidi upah dari perkeso tu. Terima kasih

Ada uols.
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 04:23 PM From the mobile phone | Show all posts
lazim replied at 21-6-2021 03:38 PM
Kadang kadang aku pikir ye2 pon ade.   Program subsidi upah tu ko apply la btl2..  Klu majikan panda ...

Tak semudah itu sis/bro. Memang kerajaan ada bagi kemudahan tu tapi masa negara dah stabil sikit and those yang dah business macam normal, PERKESO start cross check dengan income semasa. Ada yang kedapatan buat macam uols cakap tu, bayar untuk 10 hari, majikan ambil baki untuk cover here and there. Duit untung, simpan sendiri. Lepas tu iols tak korek dah what happened.
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 04:27 PM From the mobile phone | Show all posts
fairy_fairy replied at 21-6-2021 04:23 PM
Tak semudah itu sis/bro. Memang kerajaan ada bagi kemudahan tu tapi masa negara dah stabil sikit a ...

Iols xrasa pon socso check.. Sbb bnda tu submit gitu je..  Tp klu nk check sptutnya blh je tgk tally x dgn caruman socso.  Sepatutnya check la sblm lps payment.  Iols rasa drg cuma check bl tarikh pekerja tu berdaftar je utk tntukan lyak atau x
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 04:45 PM | Show all posts
lazim replied at 21-6-2021 03:38 PM
Kadang kadang aku pikir ye2 pon ade.   Program subsidi upah tu ko apply la btl2..  Klu majikan panda ...



... cerita sikit pasal program penjana ni sis ..
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
lazim replied at 21-6-2021 04:27 PM
Iols xrasa pon socso check.. Sbb bnda tu submit gitu je..  Tp klu nk check sptutnya blh je tgk tal ...

Based on apa yang someone cerita to me sebab dia tertangkap buat benda ni. Kiranya around 6 bulan juga dia dapat until he was caught. Dia minta for all his staff tapi mungkin ada yang report sebab half tu dia suruh turun kerja 10 hari jer every month.
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
sayawifenikmie replied at 21-6-2021 04:45 PM
... cerita sikit pasal program penjana ni sis ..

Iols xambik tahu detail since iols bkn hr..  Sila google..  
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
fairy_fairy replied at 21-6-2021 04:55 PM
Based on apa yang someone cerita to me sebab dia tertangkap buat benda ni. Kiranya around 6 bulan  ...

Oh yang tu nmpk sgt kot.  Mcm weols ni sblm ni mmg ptut kj..  Tp kdg ada brenti.. Tp xtau la,  stkat ni bila iols check payment yg masuk knp xtally dgn apply blh nmpk klu drg tolak tu sbb pkerja dftar lps tarikh.  Tp record bilangan hr bkrja mmg socso x check
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
fairy_fairy replied at 21-6-2021 04:55 PM
Based on apa yang someone cerita to me sebab dia tertangkap buat benda ni. Kiranya around 6 bulan  ...

Lg satu mcn kawan uols tu mmg tipu.  Mcm kes kami mmg byr gaji ikut bilangan hr bkrja mmg kena kj 26 hr pn.   Cb jd untung bila bdk tu berhnti
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 05:59 PM From the mobile phone | Show all posts
fairy_fairy replied at 21-6-2021 04:55 PM
Based on apa yang someone cerita to me sebab dia tertangkap buat benda ni. Kiranya around 6 bulan  ...

Sptutnya klu trn 10 hr pon dia kne byr ikut subsidi upah tu klu dpt rm600 @ 1200 itu la kne byr.  Mcm kmi,  klu gaji lebih,  bos topup sendri.   Kira mmbntu la sbb labour kos lbh jimat dr waktu biasa sbb subsidi
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
sayawifenikmie replied at 21-6-2021 04:45 PM
... cerita sikit pasal program penjana ni sis ..

Sis cb la check sbb iols sesambil je tgk hr buat.. Penjana ni gji pkerja sekurang2 kne bg sekurang2nya rm1500 buka vacancy melalui my future job shj yg layak..  Tarikh tutup ke bila xtau,  since bdk yg masuk mlalui program ni shri je dh berhnti xdan nk byr gaji pon..  So iols pon xambik tahu dh
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2021 06:42 PM | Show all posts
lazim replied at 21-6-2021 06:02 PM
Sis cb la check sbb iols sesambil je tgk hr buat.. Penjana ni gji pkerja sekurang2 kne bg sekurang ...



... ahaaa .. nanti kak lid chech dehhhh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list