Trending

"Kuih Tunjuk" Tak Laku Raya Tahun Ni

2-7-2015 12:19 PM| Komen: 435

Description: Sudah menjadi tradisi setiap kali menjelang Hari Raya Aidilfitri, umat Islam akan berpusu-pusu keluar membeli kuih raya. Ramai yang memilih....

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login


Oleh : Dean BZ

                     
PENIAGA menyusun biskut raya di Jalan Tunku Abdul Rahman.


Sudah menjadi tradisi setiap kali menjelang Hari Raya Aidilfitri, umat Islam akan berpusu-pusu keluar membeli kuih raya.  Ramai yang memilih untuk membeli dari membuat sendiri kerana boleh memilih bermacam jenis biskut mengikut citarasa sendiri. Tunjuk-tunjuk, bayar... sebab tu orang panggil "kuih tunjuk". kan! Selain itu, masing-masing sibuk dengan kerjaya dan tiada masa untuk membuat biskut sendiri. Bukan malas OK tapi sibuk! Eh yeke?

Namun sejak akhir-akhir ini trend beli kuih raya sudah berkurangan akibat kenaikkan harga barang dan petrol.

Dipetik dari hmetro.com.my, Harga biskut raya yang direkodkan secara rambang di kebanyakan tempat seperti Jalan Tuanku Abdul Rahman (TAR) dan Ampang antara RM25 hingga RM38 satu bekas balang bergantung kepada jenis manakala Shah Alam dan Johor Bahru masing-masing berharga RM35 serta RM25 hingga RM30.

Cadangan dari kami, jika harga biskut terlalu mahal, eloklah buat sendiri. Lebih jimat dan puas hati, janji rajin. Lagi satu cara, tunggu malam raya.. pasti ada "HARGA LELONG PENGHABISAN STOK".  - CARI Infonet.


Kredit sumber & foto : hmetro.com.my


Lihat Komen Comments: 435 Balas Komen

Apa Reaksi Anda...

Bagus
12
Marah
10
Terkejut
9
Sedih
9
Lawak
21
Bosan
14

Previous : Iklan Raya Paling Sedih 2015

Next       : Bazar Ramadan "Rare", Dalam Ladang Kelapa Sawit

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Bateesta 2-7-2016 12:28 AM
kata ekonomi malaysia mencanak2 hasil gst

so najib samun brp bilion dalam 1mdb pun rakyat mesia tak marah psl dah cover dgn gst

so skrg apa dah jadi ?

Lain-lain Komen

Quote scorpionkiki 2-7-2015 07:58 AM
Tunggu malam raya la
Quote Acong 2-7-2015 08:00 AM
tahun nie tak beli apa2 lagi....... tahun lepas beli byk gak..... beratus gak habis  

cam aku lak yg raya  
Quote mesmerize 2-7-2015 08:01 AM
harusla tak laku.. siapa nak beli kuih raya rega RM30+ sebalang 50 biji.. kalau sedap takpe la juga

aku beli 2 balang je dari cousin, tu pun dia jual 40 biji RM20 .. support business sedara mara

lain2 tu aku buat sendiri.. weekend ni baru start projek kuih raya
Quote GhostWalking 2-7-2015 08:02 AM

belah kedah kuih tunjuk dia sedap tak?
Quote alieyrina 2-7-2015 08:03 AM
Kann aku rasa suma pakat tggu lelong ...org bukan mewah mcm dulu2 nak beli ikut rega biasa...silap2 p umah org xjumpak biskut raya c
Quote scorpionkiki 2-7-2015 08:04 AM
GhostWalking replied at 2-7-2015 08:02 AM
belah kedah kuih tunjuk dia sedap tak?

Entah.... kalau beli pun dari orang perseorangan atau companies bagi sblm cuti raya tu
Quote CrowneGlory 2-7-2015 08:07 AM
Kuih tunjuk bukan lg satu keperluan... Rakyat tertekan semua mahal...
Quote dino 2-7-2015 08:07 AM
mesmerize replied at 2-7-2015 08:01 AM
harusla tak laku.. siapa nak beli kuih raya rega RM30+ sebalang 50 biji.. kalau sedap takpe la juga  ...

utk rekod tiap tahun kuih raya tak hbis.... org dtg tak hdp kuih raya pun.... semua nak makan nasi dagang, nasi minyak.. mee kari ka... laksa....
kuih ni org pandang last skali... so takyah gigih nak beli sgt...
Quote saladin780 2-7-2015 08:09 AM
dino replied at 2-7-2015 08:07 AM
utk rekod tiap tahun kuih raya tak hbis.... org dtg tak hdp kuih raya pun.... semua nak makan nasi ...

tahun lepas aku beli kuih raya jenama noraini kat giant..ok ja..harga belas2 ringgit je..sedap pun sedap, isi pun banyak

tahun ni beli kat giant je lah nampaknya..
Quote atai 2-7-2015 08:11 AM
aku akan tanya kuih mana yang home made kalau gi beraya..
Quote fifie_olin 2-7-2015 08:12 AM
bkn sedap pon...
aku lbh ske order krepek...kropok...ala2 jajan...
Quote kenarikelabu 2-7-2015 08:13 AM
dino replied at 2-7-2015 08:07 AM
utk rekod tiap tahun kuih raya tak hbis.... org dtg tak hdp kuih raya pun.... semua nak makan nasi ...

Ya betullll. Org akan tgk menu klu dtg beraya. Paling kokak, meehun goreng pun dh kira mabeles. Biskut2 raya tu, bia je la jd display utk hari raya.
Quote amyza 2-7-2015 08:16 AM
Mmg mahal pun. Mmg harga bahan mentah naik. Harga brg sblm gst tu pun naik, caj lg gst 6%. Elektrik pun ada caj 6%. Sape lah tokey biskut raya yg nk rugi.

klu yg murah kt pasaraya tu pulak warna-warni tp rasa sume hampir sama.

Aku order 2-3jenis pastu bli kerepek2. Settle!
Quote Mizlyn 2-7-2015 08:16 AM
i beli biskut yg sedap n mahal utk makan sendiri je.. k.bai
Quote dino 2-7-2015 08:16 AM
kenarikelabu replied at 2-7-2015 08:13 AM
Ya betullll. Org akan tgk menu klu dtg beraya. Paling kokak, meehun goreng pun dh kira mabeles. Bi ...

ha ah buat pameran je la.... lgpun org nak makan yg tradisional punya.... biskut moden ni rasa sekali je....
klau aku prefer kerepek pisang ka... rempeyek ka.... muruku ka.... kacang2 pun jd.... smbil layan tv... klau bebudak dulu sambil layan sarkis
Quote mesmerize 2-7-2015 08:17 AM
dino replied at 2-7-2015 08:07 AM
utk rekod tiap tahun kuih raya tak hbis.... org dtg tak hdp kuih raya pun.... semua nak makan nasi ...

rumah parents aku kuih raya tahun lepas pun tak habis ..sebab beli, tak sedap... rasa tepung  n marjerin low quality je .. serik dah nak beli banyak2

tapi kuih raya mmg kena ada atas meja .. orang datang lepas makan berat mesti cari kuih ..  lepak2 depan balang kuih sambil berborak .. jumpa setahun sekali la katakan  

Quote GhostWalking 2-7-2015 08:18 AM
saladin780 replied at 2-7-2015 12:09 AM
tahun lepas aku beli kuih raya jenama noraini kat giant..ok ja..harga belas2 ringgit je..sedap pun ...

noraini tu memang sedappppp huarghhhhh
Quote dino 2-7-2015 08:18 AM
saladin780 replied at 2-7-2015 08:09 AM
tahun lepas aku beli kuih raya jenama noraini kat giant..ok ja..harga belas2 ringgit je..sedap pun ...

kat tesco pun murah je aku nengok.... ni kat sini ade retis jual kuih.... izzue islam la... ntah retis sendu mana lg dok tempek kat label
depan opis je nanti dah nak dkt raya br tgk n beli skit... nak bg n bodek mak mertua
Quote mzzenma 2-7-2015 08:19 AM
mzz ahun ni mmg borong kerepek2 ja
sbb mzz sendiri tak suka kuih raya
selain tu buat cookies coklat..settle

Lihat semua komen(439)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045116s Gzip On
To Top