Video

Dilema Baju Raya & Menu Raya!

14-7-2015 04:16 PM| Komen: 45

Description: Baju raya tahun ini warna apa? Berapa pasang nak beli? Nak pakai baju kurung ke jubah? Baju Melayu ke kurta? Mahal ke murah? Saban tahun, pasti soalan ini bermain-main di kotak fikiran kita. Nampak ...

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Artikel : Izzah Abbasy & Loo Tung Seang
Video : Firdausz & Loo Tung Seang




Baju raya tahun ini warna apa? Berapa pasang nak beli? Nak pakai baju kurung ke jubah? Baju Melayu ke kurta? Mahal ke murah?

Saban tahun, pasti soalan ini bermain-main di kotak fikiran kita.

Nampak mudah, namun jika inginkan kepuasan dan sedondon di pagi raya, ia agak sukar sebenarnya.

Menjadi kebiasaan, anak bujang akan membeli baju raya dengan memilih dan membelinya sendiri.

Tetapi, seorang ibu pula mesti sakit kepala untuk membuat pilihan dan membeli baju raya untuk dirinya, ayah dan anak-anak.

Jadi, sebelum membeli, apa kata rancang dahulu pembelian baju raya ini. Tips mengurangkan dilema anda;

1 Buat perbincangan warna tema dan trend baju raya bagi tahun tersebut
2 Beli dimana
3 Jenis pakaian yang akan dipakai

Oleh itu, apabila anda sudah membuat perancangan, secara tidak langsung ia akan menjimatkan masa dan sekaligus menyelesaikan masalah dilema untuk membeli baju raya.


CARI Infonet sempat membuat tinjauan di Jalan Tunku Abdullah Rahman bagi mendapatkan pandangan orang ramai berhubung dilema beli baju raya dan menu wajib semasa raya?

Rata-rata yang ditemui berpendapat baju raya tetap perlu dibeli, cuma tahun ini terpaksa dikurangkan berikutan berlaku inflasi menyebabkan banyak barangan mengalami kenaikan harga susulan pelaksanaan GST April lalu.

Berkenaan reaksi menu wajib semasa raya, kebanyakan jawapan adalah lemang dan rendang daging.

Ada juga yang beritahu tidak banyak makan makanan raya sebab menjaga kesihatan.

Manakala ada pula menjadi kebiasaan saling tukar menukar makanan dengan jiran walaupun masakan adalah sama, ini kerana bagi mereka apa yang dipentingkan adalah suasana kegembiraan yang dirasai ketika itu.
- CARI Infonet




Lihat Komen Comments: 45 Balas Komen

Apa Reaksi Anda...

Bagus
24
Marah
28
Terkejut
38
Sedih
36
Lawak
22
Bosan
21

Previous : Adat Atau Ibadah : Hukum Meraikan Malam 7 Likur

Next       : "Cuba sekali, tahun ini jangan balik kampung"

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote monreyes 30-7-2015 11:42 AM
Menu pagi 1st raya mcm biasalah....
Susah ati mak aku selagi x masak mende2 ni...
Lemang (beli)...
Rendang cili api (ayam dan daging) n rendang minang daging..
Nasi impit..kuah kacang...dan kuah lodeh (utk my darling)
Dulu ada lah sorang abang ipar suka sup tulang...tu pun menu wajib...
Now dah krisis ngan bini...so x balik la ikut bini...so takde lah sup nya...

Lain-lain Komen

Quote makkenits 14-7-2015 04:55 PM
baju raya tahun ni, anak pompuan aku yg umo 3 tahun tu dah tentukan.. baju pun dah pandai pilih sendiri dah.. aku dan husband kluar duit je.. dia dan mak warna pink.. abg dan ayah warna purple..
Quote tightcherry 14-7-2015 05:01 PM
Boyan sefamili je suke pakai baju kaler sama..Dari atok,nenek hingga cucu cicit...boring
Quote ultra78 14-7-2015 05:03 PM
Dilema hanphone baru utk hari raya

Quote MeghanK 14-7-2015 05:07 PM
konsep baju raya ialah beli kaler yang takde lagi..sbb tak pernah ada kaler hitam, baju raya tahun ni kaler hitam
Quote fire_place 14-7-2015 05:11 PM
Aku dgn suami xpernah nak bsedondon.org ckp sedondon nmpk bahagia lah..tp nan hado kdg2.jiran aku dulu2 monyok muka bila bini tentukan sefamili pakai tema pink.

Aku tahun ni purple,laki aku warna kelabu,anak laki2 aku turquoise,anak dara kecik aku oren.yg ptg selesa n masing2 puas hati.
Quote clarizsa 14-7-2015 05:26 PM
baju bli utk anak i je.. kitorang recycle je mana2 baju lama...
bazir bli skali pstu x pakai dh.. budak2 xpela..

selendang pashmina rainbow my fav .. simple je..
Quote xAthenax 14-7-2015 05:39 PM
My girls semua pakai electric blue tahun ni
Spouse and the boys wear aquamarine blue
kaka pakai baju lama, navy blue
Quote xtahumenahu 14-7-2015 05:43 PM
x beli lagi...tah ada jual lagi x?
Quote InVendeTTa 14-7-2015 05:49 PM
Tahun ni 1st time aku pakai baju jakel.baju nabil tu.tp mcm low gred ke ape.baru basuh skali trus turun kaler.seb baik la basuh asing.kali kedua basuh pon turun gak kaler pdahal guna detergent yg colour save.sblom2 ni pakai baju jalan tar okay je xde turun kaler.
Quote chaintea 14-7-2015 06:00 PM
Pakai yg tahun lps punya
Quote revolusi_30 14-7-2015 06:15 PM
PM baru sempena hari raya x kesampaian la kan
Quote retnoel 14-7-2015 06:21 PM
Warna pastel..xmo vogue sgt di pagi lebaran yang mulia..kononnya...
Quote yasinfi 14-7-2015 06:28 PM
InVendeTTa replied at 14-7-2015 05:49 PM
Tahun ni 1st time aku pakai baju jakel.baju nabil tu.tp mcm low gred ke ape.baru basuh skali trus tu ...

tu la org kata..cina je yg jual tiruan..bangsa lain tak jual tiruan..yg ori saja..
bangsa lain tk jual mahal..jual murah jaa...jual ori dan berkualiti gitu
Quote tipuware 14-7-2015 08:37 PM
Aku baju 3 helai. Tapi sebenarnya bukan baju raya sgt. Sekadar baju belum pakai utk ke opis. Aku cuma mix n match warna baju dgn warna kain sedia ada utk matchkan dgn baju suami. Dia plal dpt baju sponsor pasal join aktiviti opis hahaha. Cuma anak2 la baju melayu seorang 4 helai .. aku suka cilik berbaju melayu..
Quote aechae 14-7-2015 09:11 PM
xda la dilema mna nk pilih baju raya..sbb dh mmg set dr raya thn lepas lg..beli kain pn bln 1 haritu lg...sbgai anak pntai timur, mmg baju raya beli batik je.. tahun ni kaler peach

utk raya tahun dpn da plan nk kaler biru PKR..
Quote ultra78 14-7-2015 10:24 PM
aechae replied at 14-7-2015 09:11 PM
xda la dilema mna nk pilih baju raya..sbb dh mmg set dr raya thn lepas lg..beli kain pn bln 1 haritu ...

Cantiknya kain batik

Quote krustykrab 14-7-2015 10:27 PM
Taun ni nak pakai sari...kelainan
Quote hanalisa 14-7-2015 11:30 PM
macam malas je nak beli baju raya tahun ni.
Quote sayawifenikmie 14-7-2015 11:37 PM

.. baru balik dari lawatan ke butik2 yg gelemr kat Ig dia bandar baru bangi tu ... dan .. OMGGG ..... tak berkenann langsung paten dan material nya .....

Lihat semua komen(45)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.067183s Gzip On
To Top