Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Teringat Program Masak-Masak Ramadan Waktu Dulu

17-6-2016 05:35 PM| Komen: 17

Anda juga selalunya dihidangkan dengan program berbentuk masakan.
oleh Adib Za

Mengimbau kenangan bulan puasa zaman 90-an dulu, jenuh juga pada masa kanak-kanak nak habiskan masa seharian menunggu waktu berbuka.

Tapi sementara menunggu waktu berbuka, selain drama dan siri TV, anda juga selalunya dihidangkan dengan program berbentuk masakan.

Biasalah menu untuk berbuka dan juga kuih raya. Memang 'legend' betul waktu itu. Menganga mulut menontonnya. Chef yang top masa itu tak lain tak bukan, Chef Wan, Chef Zaidah, Chef Florence Tan dan sebagainya. 

Celoteh mereka memang menghiburkan. Nak-nak lagi resipi yang disediakan itu boleh membuatkan rasa kecur air liur. 

Kini, program memasak sempena Ramadan dan makin berkurang. Yang ada dan paling popular pada masa kini ialah Ketuk-Ketuk Ramadan. 

Apakah rancangan masakan waktu bulan puasa yang anda masih ingat? - CARI Infonet



Sumber foto: KLbigkitchen


Sumber foto: Harian Metro







Lihat Komen Comments: 17 Balas Komen

Apa Reaksi Anda...

Bagus
13
Marah
16
Terkejut
17
Sedih
14
Lawak
8
Bosan
8

Previous : Memori Raya: Bila Dapur Dah Berasap, Maksudnya Mak Nak Buat Bahulu

Next       : Ketupat Daun Dan Palas Semakin Dilupa Atau Masih Dianyam Malam Raya?

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote pr3ttytw33ty 20-6-2016 05:08 PM
dulu siap ade penonton dlm studio.

Lain-lain Komen

Quote aku_best 17-6-2016 07:15 PM
Ingat lagi kalo time rancangan masakan ni bila mak aku salin resepi tulis cepat2..hihi..nanti takut tak sempat...ataupun record dalam video..sekarang dah mudah..nak resepi boleh cari kat pakcik google je...
Quote khairulcushion 17-6-2016 10:42 PM
aku_best replied at 17-6-2016 07:15 PM
Ingat lagi kalo time rancangan masakan ni bila mak aku salin resepi tulis cepat2..hihi..nanti takut  ...

tu la kan sekarang semua taip google je dapat ^_^ tak pown fb
Quote kimchipedas 17-6-2016 11:08 PM
Chef Zaidah igt lg sgt tersusun cara membuat kek biskut dgn kata2 nyer..adore la jgk dgn dia nih
Quote Super-M 18-6-2016 09:21 PM
Aku ingat chefwan rancangan masakan buat kuih bersama tepung bird custard ingat lagi suara dan gaya dia
Quote missDollie 19-6-2016 12:54 AM
Suka tengokkkkk chef dulu2..tau dah memang tak kan buat pun biskut tu sebab mak aku dealer biskut raya tapi layan je petang2 sebab nak tengok biskut jenis apa plak..
Quote melinda_kerr 20-6-2016 06:06 AM
ada resepi tk sempat tulis. kdg klau beli barangan nestle / maggi dapatlah pocket book with free resepi. nostalgic betul.
Quote blinkazwa 20-6-2016 08:38 AM
suka jaafar onn..
dengan tajaan tepung blue keys..
pastu tunjuk jenis2 kek guna  tepung tu. ekkeke
asal bulan pose je kuar la iklan jakpar on ni..
Quote azimodin 20-6-2016 09:26 AM
Chef wan - Bird Custard sambil berkepak2 tangan heshe

Cheg semail & nyonya Florence - Blue Key & pewarna cap apa ntah (double star kot)

Ros pandan vanila mangga limau pisang.. Kuning telur hijau epal.. Kopi dan coklat.. Oren biru kuning.. Dan juga merah (lagu iklan pewarna)
Quote trexxxxxi 20-6-2016 11:05 AM
aku ingat chef wan aje..
buku resepi mak aku pon aku bedal buat harta sekarang ni...  
Quote sipendiam 20-6-2016 11:30 AM
ada satu resipi chef wan yang kami jadikan lauk wajib setiap kali raya, gara2 tengok rancangan masak time bulan puasa..

daging masak hitam

memang terbaik
Quote sipendiam 20-6-2016 11:30 AM
azimodin replied at 20-6-2016 09:26 AM
Chef wan - Bird Custard sambil berkepak2 tangan heshe

Cheg semail & nyonya Florence - Blue Key &  ...

hahaa lagu ni legend!! aku sampai sekarang ingat lagi rentaknya.. demmmm
Quote sipendiam 20-6-2016 11:31 AM
azimodin replied at 20-6-2016 09:26 AM
Chef wan - Bird Custard sambil berkepak2 tangan heshe

Cheg semail & nyonya Florence - Blue Key &  ...

bukan kopi dan coklat..

cochineal (merah ala2 maroon) dan coklat
Quote azimodin 20-6-2016 11:35 AM
sipendiam replied at 20-6-2016 03:31 AM
bukan kopi dan coklat..

cochineal (merah ala2 maroon) dan coklat

Lol..mati2 ingat kopi
Quote sipendiam 20-6-2016 11:41 AM

haha cochineal tu aku beli untuk buat kuih lapis..dia lagi cantik dari pewarna merah
Quote azimodin 20-6-2016 11:44 AM
sipendiam replied at 20-6-2016 03:41 AM
haha cochineal tu aku beli untuk buat kuih lapis..dia lagi cantik dari pewarna merah

Mak aku slalu gak beli inci merah tapi bukan cap bintang ni.. Tu yg aku ingat kopi
Quote Jagendas 20-6-2016 02:01 PM
diaorg punye sponser tak melampau mcm skrang ni
Quote pr3ttytw33ty 20-6-2016 05:08 PM
dulu siap ade penonton dlm studio.

Lihat semua komen(17)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.042812s Gzip On
To Top