Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Tiap Kali Raya Dulu-dulu Berebut Beli Capal, Kini Masih Jadi Pilihan Tak?

23-6-2016 02:06 PM| Komen: 14

Dulu-dulu masa kecil, pasti si ayah sibuk memilih capal untuknya dan anak-anak
Oleh Izzah Abbasy

Jika kita kata capal pada asalnya di Tanah Melayu dan merupakan salah satu pakaian tradisional, kita silap.

Pada asalnya Capal berasal dari India seperti yang dikongsikan oleh brader Hangpcdua Bin Malaya di laman Facebook miliknya ini.


Namun, kemudiannya ia dipakai oleh golongan bangsawan. Pahlawan Melayu zaman dahulu kelihatan segak dan kemas dalam pakaian tradisional, dilengkapi sepasang capal.

Capal kini mengalami proses inovasi daripada pembuat di Malaysia sehingga akhirnya menjadi pelengkap bagi pakaian tradisional Melayu.


Sama ada lelaki atau wanita, capal sesuai dipakai bersama-sama pakaian tradisi. Pemakaian capal tidak terhad untuk golongan dewasa sahaja, malahan kanak-kanak turut memakainya dan popular menjelang hari raya.

Dulu-dulu masa kecil, pasti si ayah sibuk memilih capal untuknya dan anak-anak. Adakah kini ia masih sama atau anak-anak muda lebih selesa memakai kasut atau sandal sahaja? Anda bagaimana? - CARI Infonet

Capal Melayu






Lihat Komen Comments: 14 Balas Komen

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
3
Bosan
1

Previous : Memori Ramadan : Tiada Lagi Gema Beduk Kedengaran Ketika Sahur

Next       : Soalan Cepumas Ditanya Dari Raya Dulu Sehingga Raya Tahun Akan Datang

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote zafira 29-6-2016 06:39 PM
Anak akak antara yg selalu bli capal tiap kali raya. Dari keciknsampailah ke besar. Beli kt pasar keramat je. Laki akak x pulak. Terbalik kot...

Lain-lain Komen

Quote Artemesiaa 23-6-2016 03:38 PM
Zaman sekarang atuk2 je yang masih minat pakai capal ni lagi satu kalau pengantin yang nak naik pelamin
Quote mdhelmi 23-6-2016 04:05 PM
aku akan setia pada asadi
Quote mattzzx 23-6-2016 04:21 PM
susah nak jumpa sekarang
Quote Esmiria 23-6-2016 04:32 PM
budk2 suka selfie skang
Quote M.Rose 24-6-2016 08:30 AM
Capal original design gak yang menarik tengok. Had yang baru baru ni kurang menarik aku rasa.
Quote hensem2012 24-6-2016 11:11 AM
setiap kali raya aku MESTI beli satu capal
Quote sipendiam 24-6-2016 12:02 PM
aku beli kasut kat zalora je.. hehe

selesa, murah, dapat kad raya, sampul, hadiah besday (3 tahun ni beday aku around raya )
Quote Emperor95 24-6-2016 04:58 PM
tidak minat.
Quote xoic726 26-6-2016 02:16 PM
untunglah..ahkak dulu time kekecik selipar BATA sajok..kalo tak yang bertali dua tu, yang selit kaler merah tu..kalau tak kaler merah kaler ijau...tahan lama siott....bawak masuk banjir pun masih sado di idulfitri...
Quote palmolive 26-6-2016 06:29 PM
Kt jalan tar rm35 sepasang
Quote exclusive_vvip 26-6-2016 10:56 PM
sipendiam replied at 24-6-2016 12:02 PM
aku beli kasut kat zalora je.. hehe

selesa, murah, dapat kad raya, sampul, hadiah besday (3 tahun ...

u beli kasut yg brand apa kat zalora tu? tgk ada wedges yg lawa2 n murah..tp mcm x berani nak beli..bila baca komen u mcm tringin plak nk try..
Quote sipendiam 27-6-2016 07:41 AM
exclusive_vvip replied at 26-6-2016 10:56 PM
u beli kasut yg brand apa kat zalora tu? tgk ada wedges yg lawa2 n murah..tp mcm x berani nak beli ...

aku loafer lover.. jadinya aku beli loafer je.. dengan sneakers.. so far aku beli ok2 je.. even jenama zalora yang harganya tak lebih rm60 pun

kasut pompuan aku xtau le.. tapi pernah teman kawan beli kasut untuk kawen.. dekat zalora mitsui.. elok je dia pakai.. tak sampai rm100 rasanya..
Quote exclusive_vvip 27-6-2016 01:30 PM
sipendiam replied at 27-6-2016 07:41 AM
aku loafer lover.. jadinya aku beli loafer je.. dengan sneakers.. so far aku beli ok2 je.. even je ...

Ok tq uols..nk try la gak la...klu x try xtau kan
Quote zafira 29-6-2016 06:39 PM
Anak akak antara yg selalu bli capal tiap kali raya. Dari keciknsampailah ke besar. Beli kt pasar keramat je. Laki akak x pulak. Terbalik kot...

Lihat semua komen(14)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045022s Gzip On
To Top