Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

"Isu Lupa Tambah Nilai Tak Patut Jadi Alasan Tentang Tindakan PLUS" - Jacob George

11-11-2019 11:21 AM Komen: 37
"Isu terlupa tambah nilai tidak sepatutnya jadi alasan."

Presiden Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam, Datuk Dr Jacob George berkata demikian ketika mengulas sikap masyarakat yang menentang langkah PLUS menamatkan perkhidmatan tambah nilai di lorong tol lebuh raya syarikat konsesi itu.


Kredit foto: Malaysia Gazette

Memetik Malaysia Gazette, Jacob menegaskan langkah itu sepatutnya disokong, bukan ditentang memandangkan ia selari dengan amalan pengendali lebuh raya di peringkat antarabangsa.

Jelasnya, kebanyakan lebuh raya di luar negara tidak mengalami kesesakan kerana mereka tidak melakukan aktiviti tambah nilai di lorong-lorong lebuh raya seperti di Malaysia.

Tegasnya, tindakan itu tidak sewajarnya dijadikan isu memandangkan PLUS juga menyediakan banyak kemudahan tambah nilai.

Rakyat Malaysia perlu lebih berdisiplin dalam soal ini. Operasi lebuh raya di Malaysia bukan baru, sudah lama.

Jadi isu terlupa untuk tambah nilai tidak sepatutnya jadi alasan untuk menentang tindakan PLUS jika langkah itu membawa kebaikan kepada majoriti.

Isu tambah nilai sangat remeh untuk diberi perhatian, katanya. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 37
Komen

Anda Mungkin Meminati

Tangan Kanan Sudah Sihat, Ustaz Azhar Idrus Semakin Pulih
Bawa Pelajar Tahfiz Tonton Wayang Sempena Maulidur Rasul, Netizen Kecam Sharifah Sakinah
"Ayah, Tolong Abang Ayah!" - Aliff Aziz Ditangkap Ganggu Ketenteraman Awam
'Leon Mesti Islam, Dilarang Hubungi Istana' - Antara Syarat Sultan Kepada Rihana Untuk RM1 Juta
Lim Guan Eng Tuduh Pemimpin UMNO, PAS Tabur Fitnah Dan Pembohongan
Utusan Beroperasi Semula Awal 2020 Sebagai Lidah Kerajaan PH
Polis Bagi Wang Saku, Belikan Baju Untuk Lelaki Mabuk Bogel
"Cakaplah Apa Nak Cakap," - Tunang Malas Komen Gambar 'Basah' Intan Najuwa
Puas Diajar Tapi Anak Gagal Selesaikan Masalah Matematik, Ibu Tertekan Kena Serangan Jantung
"Tak Ada Niat Riak Tunjuk Kereta Mewah, Kalau Tak Suka Jangan Follow" - Shuib
Kanak-kanak Maut Dicekik, Dibelasah Lelaki Tak Dikenali Dalam Perjalanan Ke Sekolah
"Takkan Bayar Orang Baru Lagi Tinggi Dari Orang Lama?" - Wan Hanafi Su Dihina Letak Harga Tinggi
"Disebabkan Bisikan Syaitan Dan Iblis, Aku Dan Anak Semakin Jauh," - Sharnaaz Ahmad
Raja Ilya Nak Berlakon Di Australia, Suami Bantu Cari Peluang
Solat Macam Mana? Nah Alif Satar Kongsi Video Solat Semasa Perlumbaan Ironman Langkawi 2019
Wartawan Tanya Isu Komik Putar Belit Sejarah, Maszlee Malik Pura-pura Bingung
"Sedapnya Dia Punggah Bagasi Penumpang!"
Budak 6 Tahun Lumpuh Dipaksa Guru Tarian Buat Split
"Tak Pasal Kena Tidur Lokap 14 Jam" - Ubat Ketiak Disangka Dadah, Wanita Ditahan Polis
"Jika Mama Di Sini Pasti Bangga" - Kisah Murid 6A UPSR Ke Pusara Ibu Sentuh Hati Warganet
Bahana Selalu Masuk Lambat, Lelaki Parah Ditikam Rakan Sekerja

Komen Terbaru

Quote nono86 13-11-2019 03:33 AM
Dah tu bukak la tempat tambah nilai khas sebelum sampai tol.. Kalau rasa leceh nak deal masalah ni, cabut terus tol tu. Senang, lancar je perjalanan

Lain-lain Komen

Quote kasibiman 11-11-2019 11:24 AM
The only constant is change.

Resistance to change makes you a dinosor.

Dinosor = pupus.


Capiche?
Quote c===8 11-11-2019 11:25 AM
luarnegara boleh tambah nilai secara online tak?
Quote Modngengade 11-11-2019 11:33 AM
Edited by Modngengade at 11-11-2019 11:35 AM

Kelly ni baru keluar bertapa dari Gua Batu Cave kah? Saper kater kat negara maju x guna  cash utk byr toll?

Ni kat Jepun:
The use of most expressways is subject to tolls, which can be paid at manual toll gates by cash or credit card or by passing through automatic ETC (electronic toll collection) gates. The use of ETC gates requires an ETC card and a car that is equipped with an ETC card reader.

ETC tu mcm SMART TAG tapi system dia bukan mcm SMART TAG yg sgt pprt.

Ni kat Singapore:
You can pay the toll charges by inserting a NETS CashCard or a CEPAS-compliant stored value card into the card reader installed at the immigration booths. Motorists are advised to familiarise themselves with toll payments when using the checkpoints.


Ni kat Germany:
Payment can be done after registration by an automatic system Toll Collect, over the internet or through terminals located directly on the motorway sections. For drivers of motorcycles, cars and trucks to 7,5 tons and buses passage of motorway sections in Germany for free.

Tgk, payment boleh buat online dan ada pay terminal kat tepi jalan.



Ni kat France:
On most autoroutes, you take a ticket when you enter the highway, and pay the toll when you exit. Look for a toll gate marked by a green downward-pointing arrow. The green arrow means all types of payment are accepted, including euro cash, credit/debit cards, and tlpage (electronic transponder).

Boleh guna cash, debit card or credit car.
Quote kasibiman 11-11-2019 11:51 AM
Modngengade replied at 11-11-2019 11:33 AM
Kelly ni baru keluar bertapa dari Gua Batu Cave kah? Saper kater kat negara maju x guna  cash utk by ...

Apa pulak Singapore pakai cash?

It's card based mcm touch n go.
Quote Modngengade 11-11-2019 11:55 AM
kasibiman replied at 11-11-2019 11:51 AM
Apa pulak Singapore pakai cash?

It's card based mcm touch n go.

Ada aku  tulis  Singapore guna cash ke sister? ko baca sampai habis x apa aku tulis?

Quote azhardanil 11-11-2019 01:12 PM
Modngengade replied at 11-11-2019 11:33 AM
Kelly ni baru keluar bertapa dari Gua Batu Cave kah? Saper kater kat negara maju x guna  cash utk by ...

Betul boleh bayar cash, tapi itu pilihan terakhir..Orang yang bijak akan pilih bayar without cash. Bukan lebih mudah ke..? Bagi aku ni masalah sikap. Kalau kite dah tau nak travel, kita kena check semua benda yg patut termasuk kad touch n go.. Ni masalahnya, semua memilih untuk tambah nilai di tol sebab tau di tol boleh tambah nilai. Orang kite ni tak pernah fikir orang lain nak cepat, die hanya pikir kesenangan die untuk tambah nilai. Sikap tu yang kena ubah...
Quote pokaibanktokyo 11-11-2019 01:14 PM
Setakat bagi alasan lupa saja...memang minta diludah le
Quote Modngengade 11-11-2019 01:20 PM
azhardanil replied at 11-11-2019 01:12 PM
Betul boleh bayar cash, tapi itu pilihan terakhir..Orang yang bijak akan pilih bayar without cash. ...

Boleh jer guna cashless system sister, tapi make sure reader SMART TAG berfungsi dgn efisiennyer....jika sekadar  kdg2 boleh read  kdg2 tak boleh read baik humban jer dlm longkang...pastu perbanyakkan kaedah utk top up kad touch n go...top up online ker....kat negara2 maju boleh jer byr toll dgn debit card n credit card...byk alternatif kan....rengsa la dgn system yg tahap pprt ini

Quote msdummy.2018 11-11-2019 01:22 PM
Modngengade replied at 11-11-2019 01:20 PM
Boleh jer guna cashless system sister, tapi make sure reader SMART TAG berfungsi dgn efisiennyer.. ...

thank you momod....sebab suarakan hati i selama ni...puas i nk beritau...tutup lorong tnilai topup touch n go....tapi reader xbc ewallet....apa ker bangang?
Quote sarahmirza 11-11-2019 01:27 PM
I dulu suka top up touch n go kt plaza tol sbb malas nak keluar kereta berjalan ke kaunter....

Tapi bila dah takde lorong tambah nilai, okay aje sambil2 masuk petronas i pergi kaunter touch n go dan top up terus rm500 .... Dah masuk 7 bulan dah tak habis lagi duit dlm touch n go tu...

Takde masalah pun... Kalau satu kesenangan itu hilang, kita sesuaikan diri untuk terus menyenangkan kita.... Kata kuncinya.. Berubah!
Quote Modngengade 11-11-2019 01:28 PM
msdummy.2018 replied at 11-11-2019 01:22 PM
thank you momod....sebab suarakan hati i selama ni...puas i nk beritau...tutup lorong tnilai topup ...

kan....kutip toll tu pun dah menyusahkan org....ni lagi nk menambah kesusahan org dgn sistem bodoh yg tahap negara pprt

Quote huJanBaTu 11-11-2019 01:33 PM
smart tag dh ok.. reader sistem kt palang tol tu yg bangang.. pui!!
tu je aku nk komen.. apa cikai sangat pakai lah style erp mcm singapore is better.. tayah plaza tol bagai.. tapi tu la tanak invest
Quote msdummy.2018 11-11-2019 01:39 PM
Modngengade replied at 11-11-2019 01:28 PM
kan....kutip toll tu pun dah menyusahkan org....ni lagi nk menambah kesusahan org dgn sistem bodoh ...

dia boleh tutup lorong topup  dgn 3 syarat:
1. hapuskan caj tmbhn bila reload kat tempat lain
2. sediakan bnyk kiosk top up sndr kat R&R
3. make sure sma reader kat tol boleh bc E-WALLET

aku masih xfhm knp sma org nk komplen bab kena disiplin top uplah, planning topuplah, kalo touch n go xnk selesai mslh 3 kat atas tuh...smpi kiamat pun org akan ungkit issue nie...bengong!
Quote becir 11-11-2019 01:51 PM
France boleh byr Guna cash or cc. Tapi lagi best Sana tak byk toll MCM Klang valley
Quote kucingitam 11-11-2019 02:29 PM
sarahmirza replied at 11-11-2019 01:27 PM
I dulu suka top up touch n go kt plaza tol sbb malas nak keluar kereta berjalan ke kaunter....

T ...

kesian kat org2 kampung nak guna tng sesekali masuk highway, kata deme..

balik2 petik nama org kg macam org kg tu tak tau isu semasa sgt.

sendiri yang tak kg pun xmo berubah, pi reload kat stesen minyak.


alasan kena cas 50 sen..aduhai...


Quote ally9970 11-11-2019 03:01 PM
Kad TnG kalau kau perasan ada 2 provider, satu dr Rangkaian Segar dan satu lagi PlusMiles
Smart tag pun ada lebih dari satu provider, tiap kali tukar baru, provider pun bertukar
Smart tag, touch n go, RFID semua owner lain2...belum lg cerita PLUS RFID yg nak di kenalkan sedikit masa lagi

Quote ally9970 11-11-2019 03:09 PM
Buat sementara ni pun, nak reload e-wallet TnG via credit atau debit kad pun dihentikan sementara (sampai bila tak tau...), kalau nk reload kena beli reload pin..

Sistem mostly outdated, mcm mana?...

Aku tak pernah reload Tng lebih dari rm50, kenapa? Sbb aku tak percaya utk bayar in advance utk sesuatu servis yg aku belum guna. Kalau letak rm500 kat bank pun ada gak interest/pulangan...
Quote sarahmirza 11-11-2019 04:15 PM
kucingitam replied at 11-11-2019 02:29 PM
kesian kat org2 kampung nak guna tng sesekali masuk highway, kata deme..

balik2 petik nama org  ...

Itulah....
Kalau tak nak reload banyak2, make sure bila ke petrol pam yg ada kaunter touch n go,  terus la reload sikit2...

Yang jadi masalah orang Msian ni....
Gagal merancang..


Quote Nt-ViruS 11-11-2019 04:20 PM
belajar untuk berubah. live and learn

Lihat semua komen(37)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.238546s Gzip On
To Top