Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Puas Diajar Tapi Anak Gagal Selesaikan Masalah Matematik, Ibu Tertekan Kena Serangan Jantung

11-11-2019 12:01 PM|Oleh: LilRose| Komen: 34

Umum tahu pelajar di China sering diberi tekanan supaya cemerlang dalam pendidikan.


Hiasan
Kredit foto: VideoBlocks

Bagaimana pula dengan ibu bapa mereka? Adakah mereka juga tertekan dalam memastikan anak mengecapi kejayaan?

Lapor Shanghaiist, seorang wanita di Hubei, Fuyang dikejarkan ke hospital minggu lalu kerana mengalami kesukaran bernafas.

Apa yang mengejutkan, wanita itu juga mengalami masalah jantung berdebar (palpitasi) kerana tertekan apabila anaknya sukar memahami masalah Matematik walaupun sudah berkali-kali cuba diterangkannya.


Kredit foto: Shanghaiist

Berkata kepada wartawan, wanita itu mendakwa dia sudah berkali-kali mengajar anaknya, tetapi murid tahun tiga sekolah rendah berkenaan tetap tidak dapat 'menangkap' apa yang sedang diterangkan ibunya.

Situasi itu membuatkan wanita berkenaan terlalu marah hingga mengalami kesukaran bernafas dan palpitasi.

Sementara itu, doktor mengesahkan wanita berkenaan mengalami serangan jantung akibat terlalu tertekan.

Wanita terbabit kemudian mengakui dia terlalu berkeras dalam memantau pembelajaran anaknya, tetapi tidak menyangka ia membawa kesan yang buruk terhadap kesihatannya sendiri.


Kredit foto: SmileTutor

Andai kata berlaku sesuatu yang lebih buruk kepada wanita itu, mesti budak lelaki berkenaan rasa bersalah sampai ke sudah  kerana tak dapat selesaikan masalah matematik. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
3
Sedih
1
Lawak
2
Bosan
2
Komen: 34
Komen

Previous : "Tandas Takda Paip, Nak Bersuci Dan Wuduk Macam Mana?" Ini Tips Ibadah 'Traveler' Muslim

Next       : Akibat Tertekan Dengan Peperiksaan, Pelajar Universiti Berebut Mahu Masuk Lubang Kubur

Komen Terbaru

Quote Supersirap 12-11-2019 04:47 PM
Jangan terlalu tertekan apabila hendak mengajar kepada anak-anak

Lain-lain Komen

Quote NekNgah 8-11-2019 09:47 AM
Anak baru 3rd grade, mak dah tak boleh handle. Chill please.
Nak tahu juga susah sangat ke 3rd grade math kat China tu, atau anak tu yang ada problem?
Sila bawa anak jumpa doctor jangan tak nak terima kenyataan pulak.
Quote cutieslilies 8-11-2019 10:45 AM
Serius wei..... skrg punya math aku pun surrender.. math mmg bukan makanan aku...tgk laki aku yg ngajor anak pun aku ngerri...kalau aku diajar gini... mau koyak buku latihan tu pasal basah kuar ayaq mata....

camana anak yg reramai tu... sempatka nak ajar anak2 kat umah .. aku mmg respek org anak ramai tapi kualiti anak tiptop. ..rare nak jumpa...

maybe mak ni letak expectation tinggi kat anak tu kot...belah2 sana kan math tu ibarat celah gigi jer...
Quote any42 8-11-2019 11:40 AM
ajar bdk2 maths mmg bleh bt jantung nk pecah kluar. tmbah lg bdk2 skrang yg primary school pun dah mlas nk bljar. basic math pun tunggang langgang. untung la makpak yg ank jnis rajin bljar bjak pndai. yg mlas ni mmg rsa nk tunjal je kpla bila mna klau time ajar maths expecially, dorang stat wat muka blur dagu ke meja. ni pngalaman i ajar ank2 buah i yg bru drjah 3,4. rsa nk msuk bilik jerit kuat2 apsal la bebal sgt bdk2 ni g skolah ko tido ke ape.
Quote Artemesiaa 8-11-2019 11:47 AM
Tekanan untuk pastikan anaknya berjaya sampai stress.  Ialah kalau anak tak berjaya susahlah dia nak meneruskan pelajaran keperingkat lebih tinggi.  Kat sana saingan amat sengit.
Quote minguk 8-11-2019 12:10 PM
tekanan betul acik ni
Quote R2D2 8-11-2019 12:39 PM
mungkin soalan format KBAT
tu parents tak dpt nak tlg
Quote grizz 8-11-2019 01:03 PM
anak aku lak bukan maths je..bg je la subjek pape pon..mmg x la aku bleh aja..
bile nk aja die kte mama bukan cikgu..geram tol..
ade je jwpn xnk blaja..
Quote Atata 8-11-2019 01:03 PM
any42 replied at 8-11-2019 11:40 AM
ajar bdk2 maths mmg bleh bt jantung nk pecah kluar. tmbah lg bdk2 skrang yg primary school pun dah m ...

Hahahaha i feel you sis
Quote jazaa100 8-11-2019 09:02 PM
Sbb tu aku tanak ajar anak aku.....

Alhamdulillah...blh bernapas lg sampai skrg..
Quote slyfynx 8-11-2019 09:56 PM
Tu baru sorang. Bayangkan cikgu yang kene handle berpuluh2 orang
Quote ohnoLia 8-11-2019 10:23 PM
grizz replied at 8-11-2019 01:03 PM
anak aku lak bukan maths je..bg je la subjek pape pon..mmg x la aku bleh aja..
bile nk aja die kte  ...

Comelnya sis...   takpe sis ajar dia ngaji... atau hafal quran.. dia xleh lari and sure terkedu
Quote dua_chzy 8-11-2019 10:26 PM
any42 replied at 8-11-2019 11:40 AM
ajar bdk2 maths mmg bleh bt jantung nk pecah kluar. tmbah lg bdk2 skrang yg primary school pun dah m ...

Yas.

Math.

BI.

Sains.

Akak tumpang simpati pada cikgu2 subjek ni.
Quote misssakura 8-11-2019 10:32 PM
itulah perasaan iols... bila result math teruk semua kondem cg macam tak mengajar dlm kelas.
Quote stinger79 8-11-2019 10:47 PM
Melayu sajork yang mak ayah mati sebab anak tak qualify dewi remaja....akademi fantasia,mentor..


Kah kah kah
Quote Austronesian 9-11-2019 10:19 PM
Edited by Austronesian at 9-11-2019 10:21 PM

Org2 cina kalau anak dpt markah math 80/100 dah dikira gagal dan memalukan keluarga. Bila chek sejarah pulak byk tokoh math org2 putih, parsi dan India. Pelik.
Quote Lilrose 11-11-2019 12:04 PM
Umum tahu pelajar di China sering diberi tekanan supaya cemerlang dalam pendidikan.




Hiasan
Kredit foto: VideoBlocks




Bagaimana pula dengan ibu bapa mereka? Adakah mereka juga tertekan dalam memastikan anak mengecapi kejayaan?


Lapor Shanghaiist, seorang wanita di Hubei, Fuyang dikejarkan ke hospital minggu lalu kerana mengalami kesukaran bernafas.


Apa yang mengejutkan, wanita itu juga mengalami masalah jantung berdebar (palpitasi) kerana tertekan apabila anaknya sukar memahami masalah Matematik walaupun sudah berkali-kali cuba diterangkannya.




Kredit foto: Shanghaiist




Berkata kepada wartawan, wanita itu mendakwa dia sudah berkali-kali mengajar anaknya, tetapi murid tahun tiga sekolah rendah berkenaan tetap tidak dapat 'menangkap' apa yang sedang diterangkan ibunya.


Situasi itu membuatkan wanita berkenaan terlalu marah hingga mengalami kesukaran bernafas dan palpitasi.


Sementara itu, doktor mengesahkan wanita berkenaan mengalami serangan jantung akibat terlalu tertekan.


Wanita terbabit kemudian mengakui dia terlalu berkeras dalam memantau pembelajaran anaknya, tetapi tidak menyangka ia membawa kesan yang buruk terhadap kesihatannya sendiri.




Kredit foto: SmileTutor




Andai kata berlaku sesuatu yang lebih buruk kepada wanita itu, mesti budak lelaki berkenaan rasa bersalah sampai ke sudah  kerana tak dapat selesaikan masalah matematik. - CARI
Quote pumpkingirl 11-11-2019 12:16 PM
Aduhai kesiannya i can feeeel uu
Quote Sham143 11-11-2019 01:16 PM
Kesiannya..Anaknya mungkin jenis yg kurang pandai dlm akademi kot..
Quote Pink_Purple 11-11-2019 01:27 PM
malas baca citer masyarakat cina di mainland

Lihat semua komen(34)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.140835s Gzip On
To Top