Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Adibah Noor Tegur Sebutan Penyampai Radio Saluran Bahasa Inggeris

5-8-2020 11:34 AM| Komen: 208

Naluri seorang guru bahasa Inggeris tidak memudar dalam diri penyanyi dan pelakon, Adibah Noor.

Terbaru, dia memuat naik video membetulkan sebutan bahasa Inggeris debt (hutang) dan doubt (sangsi) seorang penyampai radio saluran bahasa Inggeris.


Kredit foto: Twitter Adibah Noor

"Sebenarnya, saya buat video itu suka-suka. Mungkin disebabkan latar belakang sebagai guru bahasa Inggeris itu, saya secara semula jadi suka nak betulkan apa yang saya rasa salah. Mana saya tahu, saya betulkan.

"Saya tidak mahu menghasilkan video yang terlalu mengajar sangat, sebab sudah ada ramai cikgu bahasa Inggeris di media sosial, jadi pendekatan saya hanya santai saja.

"Lagi pula perkara yang saya dengar dan kesalahan lazim selalu orang buat, yang mungkin tak tahu sebutan betul atau susunan ayat betul, perkara kecil macam itu saya guna untuk betulkan," katanya kepada Harian Metro.


Adibah bagaimanapun tidak mahu dilabel sebagai 'grammar nazi' dan sebagainya memandangkan itu bukan kali pertama dia membuat teguran termasuk dalam kalangan selebriti.

"Memang naluri saya sebagai guru kuat. Kiranya saya terpanggil nak betulkan yang biasa dan biasakan yang betul. Banyak maklum balas daripada pengikut terkeliru dengan perkara yang 'simple'.

"Ada pula yang cakap, apabila dia cakap sebutan yang betul ada pula yang gelak. Jadi, kita cuba sedikit sebanyak mengajak orang untuk tidak takut membetulkan sesuatu yang sudah dibiasakan," katanya. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
3
Terkejut
2
Sedih
2
Lawak
3
Bosan
2
0
0
Komen: 208
Komen

Previous : FINAS Tercabar Bila e-Dagang Jual Filem Cetak Rompak

Next       : Anak Jamal Abdillah Pengsan Masa IG Live, Doktor Bimbang Ada Jangkitan Dalam Darah

Selepas Erra Dan LCB, Engku Emran Kini Rapat Dengan Atikah?
Bukan Melayu Je Cerai Dan Dengki, Cina Pun Ada Cuma Tak Bergosip Macam Kita
Demi Pelajaran Anak, Wanita Ini Sanggup Gadaikan Rantai Kahwin
Kena Baling Telur Atas Pentas, Siti Nordiana Pernah Dibenci Peminat Tomok
"Sorry, Kucing Hilang" - Owner Bengang Hotel Haiwan Cuai, Bagi Kucing Lain Sebagai Ganti
Rico Rinaldi Sentap Pelakon Kekwat, Neelofa Pun Sokong Jenama Tempatan
Tak Tahan Tengok Tubuh Anak Saudara Tengah Mandi
Disangka Daging Korban, YouTuber Beri Bungkusan Sampah Pada Makcik
Menyusahkan Banyak Pihak, Lelaki Didenda RM3,000 Cuba Bunuh Diri
Kecoh Pasangan Pakai Tag Pink Kuarantin, Rupanya...
Didekati Lelaki Selepas Bercerai, Lufya Omar Belum Bersedia
"Datanglah Jenguk Anak Atau Tanya Khabar Pun Dah Memadai" - Vivy
FINAS Tercabar Bila e-Dagang Jual Filem Cetak Rompak
Anak Jamal Abdillah Pengsan Masa IG Live, Doktor Bimbang Ada Jangkitan Dalam Darah
Senangnya Buat Duit! '2 Jam Nggak Ngapa-Ngapain' Tular
Wanita Bengang Bakal Suami Nak Kongsi Duit Hantaran Buat Majlis Belah Lelaki
Budak 14 Tahun Ditipu, Sanggup Pindah Wang RM295,950 Kepada 'Kekasih'
Tunjuk Cara Tidurkan Anak Dalam Kereta, PU Abu Dikecam
Tengah Mengajar Isu Topeng, Guru Terdiam Murid Pakai Mask Kotor Berjahit Benang Hitam
Upin Ipin Promosi 'Goyang Dangdut', Tak Takut Golongan Pedophilia Ke?
Duduk Dekat Pantai Pun Nervous, Cik Manggis Hidap Thalassophobia
Pemandu Lori Mengaku Salah Lacur Anak Bini
Tahniah, Maya Karin Aktres Terbaik! Tak Pernah Mengecewakan
Dah Lapan Tahun Oktovia Manrose Menjanda
Sentiasa Hubungi Pengarah Atau Penerbit, Cara Riz Amin Dapatkan Job
"Mana Bukti Transaksi?"- Man Raja Lawak Dituduh Menipu Derma RM50,000
Khai Dan Rosma Teringin Nyanyi Lagu Ciptaan Hael Husaini
Linda Onn Kecil Hati Dengan Stesen Radio, Larang Anak Jadi Deejay

Komen Terbaru

Quote kuchibambam 4-9-2020 07:25 PM
Kurex replied at 5-8-2020 01:02 PM
Aku suka bila aku salah grammar atau salah ayat, orang betulkan.. sebab boleh tau apa yg salah apa y ...

kaan..bagus ada postive mind ni. At least bila org betuljan, kita blh improve ourself

Lain-lain Komen

Quote lasagna 5-8-2020 11:36 AM
ada lebih baik kak dib jadi cekgu semula or apply jadi lecturer..
sbb dia bagus tang situ selain as entertainer.
Quote URUHA 5-8-2020 11:53 AM
Meols lak sgt rengsa bila pembaca berita / DJ / host salah sebut nama orang, jenama, tempat, nama pasukan & etc. Pemalas nau buat research padahal skang maklumat hujung jari kot. Baru2 ni ada pembaca tv3 salah sebut nama club Juventus & player Federico Bernardeschi & I was like seriously dude? Where’s your professionalism

Utk x OT, better auntie Dib buat YouTube channel English With Teacher Dib. Ajar English santai2. Dapat gk buat duit tepi gitchew
Quote Joysparta 5-8-2020 11:53 AM
I love adibah noor!
Quote Nocturna 5-8-2020 11:54 AM
English UK dan English US setengah2 sebutan tu mmg berbeza.. contoh sebutan Almond
Uk sebut “aa·muhnd” silent L, US sebut “aal·muhnd“

Kita sekarang hari2 tengok cerita Hollywood.. sebutan pun ke arah American

Pada aku there’s no right or wrong..
Quote dekmieDandy 5-8-2020 11:56 AM
sampai sekarang aku ingat dia ajar cara sebut Tomb i.e. Lara Croft Tomb Raider

sebab da ajar santai je

lagi satu suka dia sebut practise! last-last tu
Quote wookiehoney 5-8-2020 11:57 AM
URUHA replied at 5-8-2020 11:53 AM
Meols lak sgt rengsa bila pembaca berita / DJ / host salah sebut nama orang, jenama, tempat, nama pa ...

betul! sokong.
sebutan tempat dan nama tu kalau salah memang benci betul dengar .
paling senang nama pemain tennis andi murray tu pun, pembaca buletin utama pun boleh salah sebut.
tak kan tak belajar sebelum jadi pembaca berita?
kalau marhaen biasa lainlah tp ni pembaca berita kot.


Quote EvieWanKenobi 5-8-2020 12:04 PM
kemurungan bila dengar/baca “thats mean..”
Quote Normabaru 5-8-2020 12:05 PM
good sharing diba...

Antara artis ada class and xmerempan although having  financial constraint
Quote cruz2 5-8-2020 12:08 PM
Mostly pembaca berita tv3 now sebutan tak betul.yg asyik tersasul pon ada.kalau tv9 si mas zharif ank arwah aziz desa tu.beza sungguh dgn pembaca berita dulu2.tp rtm punya sedap didengar walau wajah biasa2.astro no comment iols x ada astro
Quote URUHA 5-8-2020 12:13 PM
wookiehoney replied at 5-8-2020 11:57 AM
betul! sokong.
sebutan tempat dan nama tu kalau salah memang benci betul dengar .
paling senang  ...

Sangat2 rengsa sebab jadi pembaca berita ni kena ada level professionalism yg tinggi. Stakat rakyat marhaen ni leh terima g. Meols pernah terdengar interview sorang bekas DJ radio RTM dulu2. Dia siap g kedutaan negara tu utk belajar sebut nama org & tempat. Sebab bagi dia jd satu tanggungjawab sampaikan info dgn tepat.

Bagi meols nama Andy Murray tu da cukup senang yach. Lain la kena sebut nama pemain dari France & Balkan countries. Yg tu mmg mencabar. Biasanya pembaca berita sukan la yg kena ada extra efforts utk belajar. Ibarat nama orang tu Aminah Ujang, x ke kesian kalau org sebut sbg “Emainah Yujang”
Quote Zaien 5-8-2020 12:18 PM
Kak dib apply la jadi lecturer ke.. or buat youtube as english learning secara santai..
Quote Incanto 5-8-2020 12:24 PM
kawan aku ajar bini expats Korea dan Jepun cakap English

sgt masyuukkkk

kalau Kak Dib ada masa , boleh cuba buat gitu
Quote husna_amal 5-8-2020 12:32 PM
Teacher Adibah buat class english pun bagus juga ni.
Quote RatuDunia94 5-8-2020 12:38 PM
Lg satu ramai yg sebut CAREER as CARRY-ER.. Sebetulnya KE-RIER. KE disebut sbg KE-LAPA, KE-RANA
Memang betul ada bahasa melayu pinjaman dr bahasa inggeris KARIER. Tp bahasa melayu yang lebih tepatnya KERJAYA.
Quote RatuDunia94 5-8-2020 12:42 PM
URUHA: Meols lak sgt rengsa bila pembaca berita / DJ / host salah sebut nama orang, jenama, tempat, nama pasukan & etc. Pemalas nau buat research padahal s ...


Dang Suria pernah cakap pembaca berita dulu2 siap rujuk uk/us embassy kalau deols x sure dgn sebutan sesebuah perkataan english..

Sangat berbeza dgn pembaca berita sekarang yg post cantik acah2 muka mcm neelofa dengan tone suara tercekik tangga istana..
Quote Kurex 5-8-2020 01:02 PM
Aku suka bila aku salah grammar atau salah ayat, orang betulkan.. sebab boleh tau apa yg salah apa yg betul
Quote nazzse 5-8-2020 01:03 PM
wookiehoney replied at 5-8-2020 03:57 AM
betul! sokong.
sebutan tempat dan nama tu kalau salah memang benci betul dengar .
paling senang  ...

Last few weeks tengok berita hawa baca nama pemain, club Inggeris sampai bergulung lidah nak menyebutnya, last2 salah gak..Sebut mcm biasa sudah, there's no right or wrong la English ni. BM lagi susah aku rasa.
Quote nazzse 5-8-2020 01:05 PM
cruz2 replied at 5-8-2020 04:08 AM
Mostly pembaca berita tv3 now sebutan tak betul.yg asyik tersasul pon ada.kalau tv9 si mas zharif an ...

Budak Melayu baca berita in BI di Tv2. Terpegun dengan accent & bacaan dia, sedap didengar. Ada sorang lagi cara sebutan biasa but nampak jenis fluent BI
Quote gadget 5-8-2020 01:40 PM
eh gemok andartu...ko tu aje yg bijak...poyo tak sedar diri anak dara tua ni, meluat aku nengok dia ni...

Lihat semua komen(208)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top